Comparative Study of Pre-attentive Visual Attention Analysis Instruments: 3M VAS and iMotions as AI-Based vs Human-Based Experiments - Volk, Iurii
V rámci článku autori načrtli pokus porovnať dva prístupy k analýze vizuálnej pozornosti zahŕňajúce výskum založený na ľuďoch a prediktívnom modeli. Na základe prehľadu literatúry autori dokazujú, že metódy analýzy vizuálnej pozornosti v posledných rokoch neustále zostávajú v centre pozornosti výskumu v rôznych oblastiach. "Eye tracking" zohráva v týchto štúdiách rozhodujúcu úlohu ako spôsob výskumu vizuálnej pozornosti. Výskumná otázka sa zamerala na to, či umožňuje AI analýzu vizuálnej pozornosti s rovnakou účinnosťou ako behaviorálne štúdie zahŕňajúce ľudských respondentov.