Development of Agri-Food Industry in Slovakia and the Czech Republic in Terms of External Non-Economic Influences - Matoušková, Eleonóra, 1962-
Poľnohospodárstvo plní v krajine nielen produktívnu funkciu, ale aj dôležité mimoproduktívne funkcie (napr. krajinotvorba). Okrem rizikovosti poľnohospodárskej výroby, ktorá sa odohráva prevažne vo vonkajšom prírodnom prostredí, dochádza v posledných rokoch k ďalším výrazným vonkajším mimoekonomickým vplyvom, ako vojnový konflikt na Ukrajine a dlhé obdobie sucha v roku 2022, s následným dopadom na objem a hodnotu poľnohospodárskej produkcie. Analýza a hodnotenie vývoja hlavných ekonomických premenných v agropotravinárskom sektore - hrubá poľnohospodárska produkcia, agrárny zahraničný obchod a sebestačnosť vo výrobe rastlinných a živočíšnych produktov.