Spotreba cukru, sladených nápojov versus nepriame dane - Vavrová, Katarína, 1960-
V súvislosti so zníženou sadzbou dane z pridanej hodnoty na niektoré druhy služieb a produktov je pozoruhodné, že spolu so spotrebnou daňou vedia nepriame dane do určitej miery obmedziť spotrebu produktov, nezdravých pre ľudské telo. Sme svedkami zavedenia takejto dane v jednotlivých krajinách za účelom vopred spomenutej spotreby potenciálne nezdravých produktov. Jedným z najviac diskutovaných produktov je cukor a výrobky s ním súvisiace.