Postavenie finančnej kontroly - vnútorný kontrolný systém - Sýkora, Jozef
Finančná kontrola v internom kontrolnom mechanizme vo verejnej správe. Oblasť finančnej kontroly na mieste a administratívnej finančnej kontroly, ktorá sa vykonáva v organizáciách verejnej správy, štátnej správy a samosprávy. Cieľom finančnej kontroly na mieste je tak, ako pri ostatných typoch finančnej kontroly, zabezpečiť najmä hospodárnosť, efektívnosť, účinnosť a účelnosť vynakladania verejných financií, ako aj dodržanie ostatných cieľov ako je ochrana majetku v správe alebo vo vlastníctve orgánu verejnej správy, predchádzanie podvodom a nezrovnalostiam, ich odhaľovanie a zabezpečenie nápravy.