Hodnotová orientácia žiakov stredných odborných škôl - Pasiar, Ladislav, 1984-
Hodnoty a hodnotové systémy stredoškolákov, analýza ich preferencií v oblasti voľného času, názory na vedenie štátu a prínosy vedeckej práce. Použitie dotazníka HO-PO-MO (časť venovaná hodnotám) a skúmanie žiakov zo štyroch krajov Slovenska. Výsledky ukazujú, že medzi najpreferovanejšími hodnotami stredoškolákov dominujú vzdelávacie a sociálne hodnoty. Vo voľnom čase najčastejšie trávia čas s blízkymi a uprednostňujú vzdelávanie a sebarozvoj. Pri hodnotení štátu kladú dôraz na ekonomické a sociálne faktory a prínos vedy vidia v zlepšovaní vzdelávania a zabezpečení rodiny.