Readiness of Interest Groups to Transition to the Application of Neuromarketing in the Context of Creating Advertising Content - Kukura, Marek, 1995-
Tento článok skúma vplyv rodových rozdielov a rozdielov medzi mestom a vidiekom na postoje k vede a technike (S&T) so špecifickým zameraním na nedostatočne preskúmanú oblasť lekárskej vedy. Existujúca literatúra zdôrazňuje pohlavie ako kritický faktor pri formovaní postojov k vede a technike, no výskum špecifický pre lekársku vedu je stále riedky. Štúdia si kladie za cieľ vyriešiť túto medzeru skúmaním toho, ako pohlavie a miesto pobytu (mestské vs. vidiek) ovplyvňujú postoje k lekárskej vede medzi dospievajúcimi a dospelými. Pomocou prístupu zmiešaných metód sa vykonali kvantitatívne prieskumy s cieľom zhromaždiť údaje z rôznych demografických skupín. Na analýzu údajov sa použili štatistické analýzy a tematické kódovanie, ktoré odhalilo jemné pohľady na rodovo špecifické vnímanie lekárskej vedy. Zistenia naznačujú, že muži majú vo všeobecnosti pozitívnejšie postoje k lekárskej vede v porovnaní so ženami a obyvatelia miest majú tendenciu prejavovať priaznivejšie postoje ako ich vidiecke náprotivky. Tieto výsledky podčiarkujú intersekcionálnosť rodových a mestských a vidieckych kontextov pri formovaní postojov k lekárskej vede, s dôsledkami pre vzdelávacie stratégie, politiky v oblasti zdravotnej starostlivosti a informačné iniciatívy zamerané na podporu rovnosti v oblastiach vedy a techniky.