Evaluating Critical Thinking in Higher Education: An Analysis of University Students Using the CThQ - Skorková, Zuzana, 1979-
Kritické myslenie je jednou z najdôležitejších zručností v terciárnom vzdelávaní, ktorá umožňuje študentom efektívne formulovať, hodnotiť a kombinovať informácie. Kritické myslenie ako komplexná a mnohostranná schopnosť zahŕňa rôzne procesy, ako je analýza, hodnotenie, vytváranie, zapamätanie, pochopenie a aplikácia vedomostí, ktoré sú rozhodujúce pre dosiahnutie akademických cieľov a tiež celoživotného vzdelávania. Tento výskum sa zameriava na úrovne kritického myslenia, ktoré preukázala vzorka 160 študentov vysokých škôl, ktorí vyplnili dotazník kritického myslenia (CThQ). Štúdia potvrdzuje použiteľnosť CThQ pri hodnotení myslenia a poskytuje pochopenie úrovne kritického myslenia medzi vysokoškolskými študentmi, čo demonštruje užitočnosť nástroja v rôznych vzdelávacích prostrediach.