Bibliometric Analysis on Women in Leadership: Factors Affecting the Overcoming of Gender Barriers - Mikulášová, Ema, 2000-
Rodová nerovnosť a nedostatočné zastúpenie žien vo vedúcich pozíciách sú naďalej naliehavými globálnymi problémami s hlbokými sociálnymi a ekonomickými dôsledkami. Štúdia vykonáva bibliometrickú analýzu pomocou Biblioshiny na vzorke 260 dokumentov z databázy Web of Science, so zameraním sa na tému líderstva žien. Identifikácia troch hlavných výskumných prúdov: vplyv spoločenských a organizačných stereotypov na kariérny postup žien, štrukturálne a inštitucionálne bariéry brániace postupu žien do vedúcich úloh, intervencie ako mentoring a inkluzívne politiky, ktorých cieľom je zvýšiť rodovú rozmanitosť vo vedení. Potreba ďalšieho skúmania, ako osobné faktory, okrem pohlavia, ovplyvňujú možnosti vedenia.