Comparison of Household Work Intensity in Slovakia and Czechia Through Least Squares Means Analysis Based on GLM - Šoltés, Erik, 1974-
Intenzita práce (WI) domácnosti sa primárne sleduje s cieľom identifikovať domácnosti (kvázi) nezamestnaných (QJ). Domácnosti QJ sú tie domácnosti, ktorých členovia využívajú menej ako 20 % svojho pracovného potenciálu. Jednotlivci v takýchto domácnostiach spolu s osobami s chudobným príjmom a ťažko hmotne a sociálne odkázanými osobami sú v stratégii Európa 2030 zahrnutí ako sociálne vylúčení, na ktorých sa musia zamerať sociálne politiky. Posúdenie vplyvu relevantných faktorov a ich interakcií na intenzitu práce domácností na Slovensku a v Čechách. Na tento účel sa používajú všeobecné lineárne modely, kontrastná analýza a odhady hraničných priemerov. Predložené analýzy vychádzajú z prieskumu EU-SILC 2021 a sú realizované oddelene pre Slovensko a Česko. Príspevok odhaľuje spoločné a odlišné črty týchto krajín z hľadiska intenzity práce domácností.