The Sources of Funding for Spa Tourism in Slovak Republic - Gáll, Jozef, 1991-
Táto štúdia sa zaoberá analýzou zdrojov financovania kúpeľného cestovného ruchu na Slovensku so zameraním na vývoj financovania prostredníctvom zdravotných poisťovní v rokoch 2009 – 2022. Skúma vplyv politických a ekonomických zmien na vlastníctvo a prevádzku kúpeľov. podniky. Štúdia sa zameriava na vzťah medzi výdavkami zdravotných poisťovní na kúpeľnú starostlivosť a príjmami kúpeľných spoločností, pričom analyzuje aj rozdiely v spôsobe financovania kúpeľnej liečby poisťovňami a samoplatcami. Pomocou korelačnej analýzy sme identifikovali vzťah medzi týmito ukazovateľmi. Výsledky ukazujú, že po pandémii COVID-19 došlo k výraznému poklesu počtu pacientov najmä zo zahraničia a rastúci podiel samoplatcov naznačuje zmenu v dopyte po kúpeľných službách. Štúdia ponúka aj pohľad na možnosti financovania kúpeľníctva prostredníctvom eurofondov a regionálneho príspevku.