Marketingová komunikácia spoločnosti Slovenské liečebné kúpele Piešťan - Mura, Ladislav, 1979-
Spoločnosť Slovenské liečebné kúpele Piešťany má v histórii kúpeľníctva veľmi významné postavenie. Aj preto je mimoriadne dôležité, aby firma optimalizovala marketingovú komunikáciu, aby bola čo najefektívnejšia. Cieľom príspevku je zhodnotiť marketingovú komunikáciu spoločnosti Kúpele Piešťany a vypracovať návrhy na zlepšenie jej súčasnej úrovne. Na naplnenie tohto cieľa boli použité najmä metódy kvantitatívneho výskumu a analýzy, ako aj nástroj Semrush. Prieskum ukázal, že hoci Slovenské kúpele Piešťany aktívne propagujú svoje služby na sociálnych sieťach a webovej stránke, dve tretiny opýtaných si nevšimli ich marketing, čo môže byť spôsobené „bannerovou slepotou“. Spoločnosť by mala zlepšiť online propagáciu pre mladšiu vekovú skupinu a optimalizovať obsah na platformách ako YouTube so zameraním na témy súvisiace so zdravím mladých ľudí a skúsenosťami zákazníkov. Mali by tiež zvýšiť svoje reklamné pôsobenie v printových médiách a televízii a zvážiť spoluprácu s lekármi pri sprostredkovaní liečebných pobytov.