Economic Effects of Spa Tourism - Michálková, Anna, 1968-
Táto štúdia skúma ekonomické prínosy kúpeľného cestovného ruchu v dvoch vybraných kúpeľných lokalitách na Slovensku – Kúpele Piešťany a Kúpele Kováčová. Cieľom výskumu bolo na základe vybraných ekonomických ukazovateľov preskúmať ekonomické efekty kúpeľného turizmu na Slovensku v nami určených lokalitách – Kúpele Kováčová a Piešťany. Primárny zber údajov prebiehal formou dotazníkového prieskumu, kde boli vyhodnotené priemerné výdavky na dopravu, ubytovanie, služby a ostatné výdavky v týchto kúpeľných zariadeniach. Na základe výsledkov sa zistilo, že kúpele v mestskom prostredí (Piešťany) generujú vyššie výdavky na osobu v porovnaní s vidieckymi kúpeľmi (Kováčová), ale oba regióny profitujú z multiplikačných efektov cestovného ruchu. Výskum ukázal, že kúpeľný turizmus má výrazne pozitívny vplyv na regionálnu ekonomiku, pretože generuje nielen vyššie objemy výroby, ale aj pracovné miesta.