Sociální ekonomika a integrační sociální podniky pro osoby starší 50 let - Dohnalová, Marie
Výsledky prieskumu, ktorý odpovedá na otázku, do akej miery sú integračné sociálne podniky v Českej republike zamerané aj na ľudí staršie ako 50 rokov. Sektor sociálnej ekonomiky je v Českej republike relatívne nový, rovnako ako jeho subjekty - sociálne podniky. Sektor sociálneho podnikania sa však stal významnou súčasťou registrovaných sociálnych podnikov uvedených v Českej republike. Problematika zamestnávania ľudí 50+ je v Českej republike dlhodobo podceňovaná zo strany štátu aj zamestnávateľov. Nie sú využívané ani príležitosti, ktoré môžu sociálne podniky ponúknuť. Stále neexistuje relevantná legislatíva týkajúca sa integračných sociálnych podnikov a informovanosť o nich je vo všeobecnosti nízka. Túto situáciu by mal zlepšiť pripravovaný zákon o integračných sociálnych podnikoch.