Vyhodnotenie ESG vykazovania v poisťovniach v Slovenskej republike - Blahušiaková, Miriama, 1980-
Za účtovné obdobie začínajúce v roku 2024 budú musieť prvé účtovné jednotky zverejňovať v súlade s CSRD a ESRS v Správe o udržateľnosti informácie súvisiace s ich spoločenskou zodpovednosťou a o vplyve spoločnosti, či už pozitívnom, ale aj negatívnom, na životné prostredie, spoločnosť, zamestnancov. Príspevok sa zameriava na analýzu a vyhodnotenie vykazovania týchto informácií poisťovňami pôsobiacimi na slovenskom poistnom trhu so sídlom na území v Slovenskej republike, a to vo výročných správach za účtovné obdobie 2023, nakoľko podľa legislatívy boli už niektoré účtovné jednotky povinné vykazovať informácie o udržateľnosti aj za predchádzajúce účtovné obdobia. Ako vyplynulo z našej analýzy, rozsah a obsah prezentovaných informácií sa naprieč jednotlivými poisťovňami líšil. Prezentované informácie boli skôr všeobecného charakteru, bez konkrétnych upresnení a prepojení na konkrétne čísla, či údaje v účtovnej závierke.