Relationship Between the Human Development Index and Public Social Spending: European Experience for Ukraine - Artiukhov, Artem, 1983-
Táto štúdia sa zameriava na vzťah medzi indexom ľudského rozvoja (HDI) a verejnými sociálnymi výdavkami, pričom analyzuje sociálno-ekonomické modely na príkladoch vybraných európskych krajín a Ukrajiny. Štúdia použila hodnoty HDI, HDP a indikátory verejných výdavkov na sociálne účely, a to zdravotníctvo, školstvo, voľný čas, kultúru a náboženstvo a sociálnu ochranu za obdobie rokov 2010 až 2021. Analýza sa zamerala na 13 európskych krajín využívajúcich súbory údajov z Eurostatu, Úradu pre národnú štatistiku Spojeného kráľovstva, Štátnej štatistickej služby Ukrajiny a Ministerstva financií Ukrajiny. Vstupné časové rady boli skontrolované na oneskorené hodnoty pomocou softvéru STATISTICA.