Testovanie ziskovosti pohrebného poistenia - Špirková, Jana
Tento príspevok ponúka základný prehľad ponúk poistenia pohrebu po celom svete. Zamerala sa najmä na modelovanie takzvanej ziskovej marže tohto poistenia. Ponúka komplexný model stanovenia poistnej sumy so zapracovaním štandardných rizikových záťaží na základe zákona č. 39/2015 Z.z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov a Občiansky zákonník. Vysvetľuje jednotlivé kroky stanovenia ziskovej marže. Zisková marža z poistenia pohrebu je v našom modeli vo výške 29,08 %, čo predstavuje pomerne vysokú hodnotu, a teda toto poistenie by malo byť pre poisťovne bezpečné a výnosné.