Predikcia úmrtnosti obyvateľstva vo vysokom veku vo vybraných európskych krajinách - Zelinová, Silvia, 1987-
Cieľom príspevku je predikovať, analyzovať a porovnať kľúčové vzorce a trendy úmrtnosti starších obyvateľov, a to na základe dostupných demografických údajov v sledovanom období. Využitím pokročilých nástrojov na spracovanie dát v MS Excel zabezpečujeme presnú a efektívnu manipuláciu s veľkým objemom dát, čím dávame základ pre následnú hlbokú analytickú prácu. V príspevku je využitá prediktívna analýza v programovacom jazyku Python, kde model ARIMA (AutoRegressive Integrated Moving Average) slúži na modelovanie a predpovedanie budúcich trendov v úmrtnosti na základe historických dát. Tento model bol vybratý kvôli svojej schopnosti zachytiť rôzne štatistické charakteristiky časových radov, čo umožuje odhadnúť budúci vývoj s ohľadom na možné sezónne vplyvy a dlhodobé trendové zmeny. Závery vykonanej analýzy poskytujú cenný uhol pohľadu na aktuálne a budúce výzvy, ktorým čelí staršia populácia v Európe, a prispievajú k lepšiemu pochopeniu dlhodobého vplyvu demografických zmien na spoločnosť.