The Asymmetric Relation Between Money Supply and Inflation - Kudar, Alibey
V tejto štúdii s použitím ročných údajov sa skúma, či je vplyv peňažnej zásoby (širokých peňazí) na infláciu asymetrický alebo nie. 38 krajín, ktoré majú v období rokov 1989 – 2018 priemernú mieru inflácie 5 % a viac, sa skúma prostredníctvom panelových analýz údajov. Štúdia sa líši od iných výskumov, ktoré pri vysvetľovaní asymetrického vzťahu využívajú peňažné šoky, v ktorých využíva široké intervaly výmeny peňazí spolu s kontrolnými premennými na zistenie asymetrického vplyvu. Použitím širokých intervalov výmeny peňazí sa dospelo k záveru, že vzťah medzi širokými peniazmi a infláciou je v porovnaní so symetrickými modelmi lepšie vysvetlený v modeloch asymetrických združených údajov a panelov s fixným efektom. Podľa výsledkov nie sú vplyvy negatívnych a pozitívnych zmien peňažnej zásoby na infláciu symetrické. Okrem toho, keď rastú široké peniaze, inflácia stúpa ďalej. Vo svetle týchto informácií je možné spomenúť asymetrický vzťah medzi širokými peniazmi a infláciou.