Household Surveys Integration: Household Budget Survey Methodology in Czechia - Vopravil, Jiří
Cieľom príspevku je zmapovať históriu českej verzie zisťovania rodinných účtov (HBS), t. j. Statistika rodinných účtů (SRÚ), a historické zmeny v jeho metodike. Štatistika rodinných účtov je zisťovanie zamerané najmä na výdavky súkromných domácností vo všetkých krajoch Českej republiky. Prvý oficiálny prieskum SRÚ uskutočnil v roku 1920 Štatistický úrad bývalej Československej republiky. Tento článok ponúka stručný prehľad viac ako 100 rokov prieskumu, ktoré boli výrazne formované v rôznych obdobiach, ktorými prešla, tak spoločensko-politickým kontextom, ako aj postupným technologickým pokrokom. V neposlednom rade sú diskutované metodické zmeny, ktoré nastali v roku 2017, ako aj niektoré dôležité aspekty súčasnej podoby prieskumu.