Prehľad environmentálnych modelov, ktoré riešia problematiku prepravy - Ferenčáková, Monika, 2000-
V súčasnej dobe je environmentálny dopad prepravy tovaru kľúčovým aspektom efektívneho riadenia logistiky. Reverzná logistika, ako proces znovuzískavania a spracovania použitých materiálov, zohráva významnú úlohu v oblasti znižovania odpadov a minimalizácie negatívneho dopadu na životné prostredie. Tento článok sa zaoberá prehľadom vybraných environmentálnych modelov, ktoré riešia problémy spojené s prepravou v rámci reverznej logistiky. Analyzujeme rôzne prístupy, ako sú okružné úlohy s obmedzenou kapacitou a variabilnými podmienkami, pričom sa zameriavame na optimalizáciu trás a minimalizáciu emisií. Diskutujeme aj o súčasných trendoch a výzvach v oblasti výskumu, s cieľom podporiť udržateľné logistické riešenia a prax.