Dopad aplikácie zásady opatrnosti na verný a pravdivý obraz poskytnutý účtovnou závierkou zostavenou v súlade so slovenskou účtovnou legislatívou - Podmanická, Martina, 1977-
Zásada verného a pravdivého obrazu je rešpektovaná všetkými formami medzinárodnej harmonizácie i právnymi úpravami účtovníctva jednotlivých krajín. Význam zásady verného a pravdivého obrazu vyplýva z informačnej funkcie účtovníctva, keď účtovníctvo, no najmä jeho výsledný produkt – účtovnú závierku, chápeme ako nástroj efektívneho podávania a sprostredkovania informácií zistených o účtovnej jednotke príslušným používateľom, ktorí na základe týchto informácií vykonávajú rozhodnutia vo vzťahu k tejto účtovnej jednotke. Je preto dôležité, aby účtovná závierka poskytovala svojim používateľom užitočné, neskreslené a neutrálne informácie. Aby používatelia informácií mohli realizovať zodpovedné rozhodnutia, musia vedieť, aké sú východiská pre zostavenie účtovnej závierky, čo ovplyvňuje informácie obsiahnuté v účtovnej závierke. Vo významnej miere má na informácie prezentované v účtovnej závierke vplyv práve aplikácia zásady opatrnosti. Príspevok poukazuje na význam zásady opatrnosti pre dosiahnutie verného a pravdivého obrazu, vysvetľuje vzájomné prepojenie oboch účtovných zásad a objasňuje vplyv aplikácie zásady opatrnosti na rozsah informácií a ocenenie položiek prezentovaných v účtovnej závierke.