Bezodplatné plnenia z pohľadu DPH - Betáková, Jaroslava
V článku sa poukazuje na to, kedy bezodplatné plnenie (darovanie) musí byť zdanené a kedy nie. Odpočítanie dane a bezodplatné dodanie – bezodplatné dodanie tovaru s určením základu dane a bezodplatné dodanie služby s určením základu dane. Bezodplatné plnenia podľa judikatúry – bezodplatné poskytnutie stravy obchodným partnerom, bezodplatné poskytnutie dopravy pre zamestnancov, zabezpečenie autobusovej dopravy pre zamestnancov na účely pracovné a mimopracovné, použitie majetku platiteľa na súkromné účely, odpočítanie dane zo služieb určených na bezodplatné či iné ako podnikateľské účely, rozšírenie cesty patriacej obci a bezodplatné dodanie tepla.