Komparatívna analýza intenzity práce osôb slovenských a poľských domácností v roku 2022 - Košíková, Martina, 1997-
Analýza intenzity práce pre rôzne skupiny osôb v závislosti od relevantných sociálno-demografických faktorov s následnou komparáciou výsledkov medzi Slovenskom a Poľskom v roku 2022. Na získanie požadovaných výsledkov a ďalších dôležitých informácií o jednotlivých úrovniach sledovaných faktorov boli použité všeobecné lineárne modely spolu s analýzou najmenších štvorcov a kontrastná analýza. Článok odhaľuje najviac a najmenej rizikové osoby z pohľadu veľmi nízkej intenzity práce v oboch krajinách a identifikuje existenciu významných rozdielov medzi kategóriami relevantných faktorov. Zistenia zdôrazňujú dôležitosť politík zameraných na zlepšenie pracovných príležitostí a zabezpečenie primeranej sociálnej ochrany pre najzraniteľnejšie skupiny ľudí.