Štátna podpora MSP v cestovnom ruchu počas pandémie ochorenia COVID-19 v krajinách V4 – vybrané aspekty - Čakanišin, Adrián, 1997-
Pandémia COVID-19 výrazne ovplyvnila malé a stredné podniky (MSP), najmä v sektore cestovného ruchu, ktorý čelil vážnemu poklesu dopytu a príjmov. MSP zohrávajú kľúčovú úlohu v európskom hospodárstve, predstavujú 99 % podnikov a výrazne prispievajú k zamestnanosti a hospodárskemu rastu. Cieľom článku je identifikovať a porovnať podporné opatrenia prijaté pre MSP v sektore cestovného ruchu v krajinách V4 počas pandémie COVID-19. Analýza odhalila, že všetky krajiny V4 zaviedli kombináciu finančných a nefinančných opatrení na zmiernenie dopadov pandémie na MSP. Patrili sem dotácie na mzdy, daňové úľavy, finančné granty a cielené podporné programy na zabezpečenie kontinuity podnikania. Rozdiely v rozsahu a implementácii opatrení odrážali jedinečné priority a zdroje každej krajiny. Celkovo prijaté politiky pomohli stabilizovať MSP, zachovať zamestnanosť a zmierniť finančné ťažkosti v sektore cestovného ruchu. Opatrenia položili základy pre postupné oživenie a budúcu odolnosť sektora v období po pandémii.