Rozvoj cestovného ruchu v Slovenskej republike a v Rakúsku - Schmidt, Martin, 2000-
Hlavným cieľom tohto príspevku je identifikovať názorovú úroveň odborníkov na cestovný ruch na rozvoj cestovného ruchu v Slovenskej republike a Rakúsku. Na získanie názorov odborníkov sme použili dotazníkový prieskum. Prostredníctvom tohto spôsobu získavania informácií sme získali osobné názory na viaceré otázky rozvoja cestovného ruchu. Po porovnaní znaleckých posudkov môžeme konštatovať, že sú oblasti, kde majú slovenskí a rakúski odborníci na cestovný ruch podobný názor. Odborníci z oboch krajín si myslia, že rozvoj domáceho cestovného ruchu je pre ich krajiny nevyhnutný. To isté platí pre vnímanie environmentálne udržateľného piliera ako najdôležitejšieho spomedzi všetkých pilierov. Rozdielne názory sme identifikovali v prípade produktových radov a strategických dokumentov cestovného ruchu. V týchto prípadoch sa odborníci z oboch krajín zamerali na špecifiká svojich krajín. Pre zabezpečenie pozitívneho rozvoja cestovného ruchu odporúčame vytvorenie finančného nástroja, ktorý by subjektom pomáhal s implementáciou inovácií, prípadne vytvorenie súťaže, ktorá by každoročne oceňovala najlepšie inovácie v cestovnom ruchu. To by mohlo výrazne pomôcť v prípade rozvoja cestovného ruchu na Slovensku.