Kompressia v sovremennoj russkoj reči: pričiny, raznovidnosti, univerzalii i jezikovaja specifika - Markova, Elena Michajlovna, 1960-
Autor tvrdí, že kompresívna tvorba slov v modernej ruskej reči je výsledkom zosilneného trendu šetrenia rečového úsilia a jazykových prostriedkov, ako aj vplyvu anglického jazyka. Medzi kompresné javy v modernej reči sa považujú také javy ako vypožičiavanie, skladanie, kompozity, výstrižky, odvodzovanie s nulovou afixáciou, univerbácia a sémantická kondenzácia.