Konzekvencie prechodu Slovenska od vzácnych pracovných miest k vzácnym pracovným silám - Morvay, Karol, 1973-
Striedanie fáz ekonomického vývoja na Slovensku je takmer ako z učebnice: vystriedali sa dve výrazne odlišné fázy s odlišným vzťahom medzi ekonomickou výkonnosťou a zamestnanosťou – a tiež s rôznou formou nerovnováhy na trhu práce. Ekonomika sa posunula zo stavu chronického nedostatku pracovných príležitostí k nedostatku pracovnej sily. Ostatné krajiny V4 prešli podobným procesom, no na Slovensku bola zmena výraznejšia a vytvorila dramatickejší obraz. Tento článok skúma formu, príčiny a dôsledky takejto transformácie vzťahu medzi ekonomickou výkonnosťou a zmenami zamestnanosti. Pritom sa primárne využívajú historické databázy národných účtov. Pozornosť sa sústreďuje na slovenskú ekonomiku, ale javy sú niekedy konfrontované v rámci skupiny V4. Postupnosť je nasledovná: V prvej časti sú prezentované dva obrazy – obrazy dvoch historických fáz vývoja, v ktorých sa prejavili protichodné tendencie na trhu práce. Potom sa analyzujú mechanizmy prechodu z jednej fázy do druhej a sily za nimi. Článok následne vedie k hľadaniu súvislostí a dôsledkov takéhoto zvratu – ukazuje zmenu postavenia sektorov, reštrukturalizáciu príjmov či stratu tradičných faktorov konkurencieschopnosti.