Foreign Direct Investment Regulations in United States, China and European Union - Karakash, Rostyslav, 2000-
Cieľom tejto štúdie je preskúmať vzájomný vzťah medzi priamymi zahraničnými investíciami (PZI) a ich reguláciou vo vybraných krajinách a tiež to, ako korelujú s národnou bezpečnosťou týchto krajín. Zameriava sa na komplexnejšie objasnenie toho, ako môžu tieto investície ovplyvniť bezpečnostné záujmy krajiny. Primárnym záujmom je priblížiť systémy a regulačné mechanizmy troch krajín: Spojených štátov amerických, Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) a Európskej únie (EÚ). Hoci EÚ nie je krajina per se, v tejto práci sa budú analyzovať vybrané knihy na tému právneho rámca EÚ týkajúceho sa priamych zahraničných investícií. Vzhľadom na zameranie na regulačné mechanizmy sa vykoná komparácia s cieľom identifikovať podobnosti a rozdiely v politikách v oblasti PZI v týchto troch jurisdikciách. Tento prístup umožní komplexné preskúmanie toho, ako jednotlivé subjekty vo svojich rámcoch PZI vyvažujú ekonomické záujmy so záujmami národnej bezpečnosti.