Zmena spotrebiteľského správania na Slovensku vplyvom vysokej inflácie - Duľová Spišáková, Emília, 1983-
Vývoj cien na Slovensku mal v priebehu ostatných rokoch významný dopad sa zmenu spotrebiteľského správania a následnú zmenu štruktúry spotreby. Cieľom príspevku je preto poukázať na zmeny v spotrebnom správaní obyvateľov Slovenska (z hľadiska predmetov krátkodobej, strednodobej a dlhodobej spotreby) v reakcii na vysokú mieru inflácie, ktorá postihla krajinu v rokoch 2022 a 2023 a identifikovať oblasti (výrobky a služby), pri ktorých bol pozorovaný najvyšší nárast cien. V dôsledku nárastu inflácie výrazne vzrástli ceny základných komodít, bývania a energií, čo sa odrazilo na zmenách v štruktúre a objeme spotreby domácností. Príspevok sa preto zameriava na faktory, ktoré tieto zmeny ovplyvnili, a na výsledné trendy v spotrebiteľskom správaní.