Etické výzvy v brandingu spojené s používaním AI - Bocánová, Slávka, 1999-
Tento príspevok analyzuje etické otázky, ktoré vznikajú pri aplikácii AI v oblasti marketingu a budovania značky. Nástup AI prináša so sebou nové výzvy, najmä v oblasti transparentnosti, ochrany osobných údajov a algoritmickej zaujatosti, čo môže významne ovplyvniť dôveru spotrebiteľov a ich lojalitu k značkám. Prostredníctvom SOR modelu (Stimulus- Organism- Response) príspevok objasňuje, ako etické aspekty AI zasahujú do vzťahu medzi značkou a spotrebiteľom, pričom sa zdôrazňuje, že hoci technológie založené na AI umožňujú vysoký stupeň personalizácie, môžu mať aj riziká z pohľadu vnímania zákazníckej dôvery. Neetické využívanie AI môže vyústiť do nízkej angažovanosti spotrebiteľov a oslabenia ich lojality. Práca preto akcentuje potrebu dodržiavania etických zásad pri implementácii AI, čím možno nielen podporiť dôveru zákazníkov, ale aj minimalizovať potenciálne negatívne dôsledky na spoločnosť.