Zahraničnoobchodná politika EÚ a Číny - Petrovčiková, Katarína, 1977-
Zahraničnoobchodná politika Slovenskej republiky v oblasti zahraničného obchodu je v súlade s cieľmi a princípmi realizácie spoločnej obchodnej politiky EÚ. Ochrana vnútorného trhu EÚ priamo súvisí s jej aplikovanou hospodárskou politikou. Ciele ekonomického rastu a udržania zamestnanosti a inflácie predstavujú kľúčové premenné, ktoré determinujú kroky EÚ pri ochrane spoločného trhu pred importom z nečlenských krajín. Predkladaný článok ponúka stručný pohľad na vzájomnú obchodnú výmenu medzi EÚ a Čínou a hrozby obchodnej vojny zo strany USA voči Číne. Import z Číny svojím objemom a štruktúrou má potenciál ohrozovať konkurencieschopnosť hospodárskych subjektov na spoločnom trhu a preto sú zo strany EÚ realizované aktívne kroky na jeho ochranu.