Súčasný model zdaňovania nehnuteľností na Slovensku - Cakoci, Karin
Veľmi často diskutovanou otázkou vo sfére územnej samosprávy je problém zabezpečenia jej finančno-ekonomickej samostatnosti. V podstate ide o vytvorenie takých organizačno-právnych, ekonomických, sociálnych a ďalších podmienok, aby obce a vyššie územné celky mohli plniť úlohy, ktoré im vyplývajú v prvom rade z príslušných právnych predpisov samostatne a nezávisle od iných než vlastných príjmových zdrojov. Od toho, aké príjmové zdroje majú na základe príslušných právnych úprav obce a vyššie územné celky k dispozícii, závisí nielen rozsah úloh, ktoré môžu plniť, ale aj kvalita a efektívnosť ich realizácie. Jedným zo zdrojov príjmov obcí sú miestne dane. V príspevku sa zameriame na daň z nehnuteľností a analýzu súčasného modelu zdaňovania nehnuteľností vrátane posúdenia jeho výhod a úskalí z pohľadu zabezpečovania príjmu obcí na Slovensku.