Vplyv makroekonomických faktorov na mieru zamestnanosti a nezamestnanosti vysokoškolsky vzdelaných ľudí - Stašková, Slavomíra, 1989-
Nezamestnanosť ako jeden z ekonomických javov, výrazne ovplyvňuje jednotlivcov, ich rodiny, komunitné spoločenstvá a v neposlednom rade ekonomiku danej krajiny. Vysoko komplexná problematika nezamestnanosti v sebe odráža pôsobenie viacerých determinantov ekonomického, sociálneho, politického či spoločenského charakteru. Práve tie zohrávajú v súčasnosti významnú úlohu pri formovaní a smerovaní pracovného trhu danej krajiny a ovplyvňovaní jej miery. Do akej miery ekonomické cykly ovplyvňujú dopyt po pracovnej sile je predmetom štúdia jednotlivých vzťahov medzi nezamestnanosťou a makroekonomickými faktormi, ako sú napr. hrubý domáci produkt, percento výdavkov na výskum a vývoj, inflácia, či úrokové sadzby. Veľmi významnú úlohu zohrávajú spomedzi spomínaných makroekonomických ukazovateľov výdavky na vzdelávanie a výskum, ktoré priamo vplývajú na úroveň kvality a pripravenosť pracovnej sily, dokonca môžu potenciálne prispieť aj k zníženiu štrukturálnej nezamestnanosti.