Analýza súčasného stavu insolvenčných konaní na Slovensku - Lukáč, Jozef, 1991-
Insolvenčné konania sú dôležitou súčasťou právneho a ekonomického prostredia každého štátu, pretože umožňujú usporiadanie finančných záležitostí subjektov, ktoré sa ocitli v platobnej neschopnosti. Na Slovensku sú insolvenčné procesy obzvlášť relevantné v období hospodárskych výkyvov, ktoré kladú zvýšený tlak na podnikateľské subjekty a jednotlivcov. Rýchle a efektívne riešenie týchto situácií je kľúčové nielen pre ochranu veriteľov, ale aj pre stabilitu pracovných miest a kontinuálne fungovanie ekonomiky. Bez dostatočne účinného systému na riešenie insolvenčných prípadov hrozí, že finančné problémy jednotlivých subjektov budú mať dominový efekt a ohrozia širšie ekonomické prostredie