Európske univerzity ako hráči na poli patentov: hlavné trendy a rozdiely medzi východnou a západnou Európou - Rehák, Štefan, 1974-
Univerzity sú dlhodobo zdrojom produkcie nových vedeckých poznatkov, ale v čoraz vyššej miere sú aj priamo zapojené do produkcie poznatkov, ktoré majú komerčné uplatnenie a tie si patentovo chránia. V USA sa od prijatia zákona Bayh-Dole v 80. rokoch 20. storočia univerzity stali významnejším hráčom v komercializácii patentov, keďže im zákon umožnil vlastniť patenty a komerčne zhodnocovať svoje intelektuálne vlastníctvo. Situácia v Európe sa tiež mení.