Not All Money is Created Equal: The Concept of a Hierarchy of Money - Suchánek, Marián
Pojem hierarchia peňazí alebo myšlienka, že peniaze tvoria množstvo nástrojov a že sú navzájom hierarchicky prepojené, je relatívne nedávny a napriek tomu dosť rozšírený. Tvrdí sa však, že jeho chápanie sa líši. Najprepracovanejšími prípadmi, v ktorých možno nájsť odlišné zaobchádzanie s pojmom, sú Moderná teória peňazí (MMT) a pohľad na peniaze. Na prvý pohľad sa model peňažnej hierarchie MMT zameriava na hierarchiu v rámci konkrétnej účtovnej jednotky, zatiaľ čo Money View vníma hierarchiu nielen v rámci jednotlivých účtovných jednotiek, ale aj medzi rôznymi účtovnými jednotkami. Ako sa však ukazuje, rozdiely sú zásadnejšie. Tvrdí sa, že rozdielne chápanie možno vysvetliť rôznymi rozdielmi medzi peniazmi a úvermi a konceptom menovej suverenity v rámci každého prístupu, a nie samotným konceptom hierarchie. Koncept hierarchie funguje v skutočnosti ako rámec, ktorý zabezpečuje konzistentnosť pri používaní rôznych peňažných nástrojov na tejto úrovni.