Fiškálne výdavkové stimuly krajín EÚ v období pandémie - Belkovicsová, Daša, 1982-
Globálna kríza spôsobená pandémiou ochorenia COVID-19 v období rokov 2020 a 2021 viedla k výraznému poklesu hospodárskej činnosti jednotlivých krajín sveta. Krajiny boli nútené pristúpiť k zavádzaniu protipandemických opatrení v snahe chrániť zdravie ľudí, ktoré však negatívne ovplyvnili ekonomiku. Opatrenia hospodárskej politiky boli zacielené predovšetkým na poskytovanie podpory likvidity podnikom, podporu príjmov domácností a zachovanie zamestnanosti.