Bankové odvody z pohľadu daňových príjmov - Krcho, Daniel, 1995-
Záchrana finančného sektora počas globálnej finančnej krízy si vyžiadala desiatky miliárd eur z rozpočtov krajín Európskej únie. Európska komisia a Medzinárodný menový fond vyzvali na dodatočné zdanenie bankového sektora, ktorý bol za vzniknutú situáciu do veľkej miery zodpovedný. Väčšina krajín EÚ následne zdanila banky prostredníctvom bankových odvodov. Pri tejto dani môžeme uvažovať v dvoch rovinách. V prvom rade ide o snahu znížiť rizikovosť bánk prostredníctvom zdaňovania určitých položiek súvahy, ktoré riziko banky zvyšujú. Bankové odvody však môžu byť aj nástrojom na napĺňanie štátneho rozpočtu.