Characteristics of Research on Green Marketing. Theoretical Study - Barraco, Mariangela
Článok poukazuje na to, ako sa myšlienka udržateľnosti stala neoddeliteľnou súčasťou podnikovej ekonomiky, a predstavuje účinnejšie stratégie, ktoré možno prijať v rámci spoločností s cieľom získať čoraz viac konkurenčných výhod spojených s udržateľnosťou. Koncepcia zeleného marketingu, zameraná na propagáciu výrobkov a služieb s nízkym vplyvom na životné prostredie, získava v tejto súvislosti čoraz väčší význam. Zelený marketing predstavuje v tomto kontexte základný nástroj, ktorý propaguje ekologické výrobky a služby a uľahčuje komunikáciu o udržateľných postupoch prijatých spoločnosťami. Tento prístup pomáha nielen budovať pozitívny imidž spoločnosti, ale môže pozitívne ovplyvniť aj nákupné rozhodnutia spotrebiteľov, ktorí sa čoraz viac orientujú na výrobky a služby, ktoré rešpektujú životné prostredie. Okrem toho, aby spoločnosti mohli riešiť túto komplexnú výzvu založenú na konkurencieschopnosti, musia vypracovať spoľahlivý plán hodnotenia environmentálnej, sociálnej a riadiacej politiky (ESG). Tento plán sa zameriava nielen na znižovanie vplyvu na životné prostredie a zodpovedné hospodárenie so zdrojmi, ale prispieva aj k zvyšovaniu reputácie spoločnosti, čím sa vytvára dlhodobá hodnota v dlhodobom horizonte. Cieľom článku je analyzovať, ako môže integrácia zeleného marketingu a udržateľnosti priniesť konkurenčné výhody a vytvoriť dlhodobú hodnotu pre spoločnosti. Na základe skúmania súčasného podnikateľského prostredia a rastúceho významu udržateľnosti v podnikovom prostredí sa článok zameriava na identifikáciu najúčinnejších stratégií na propagáciu výrobkov a služieb s nízkym vplyvom na životné prostredie a na transparentné informovanie o prijatých udržateľných postupoch. Okrem toho je cieľom článku poukázať na sociálne výhody synergie medzi podnikaním a udržateľnosťou, ktoré vedú čoraz viac spoločností k akceptovaniu týchto prístupov. Prostredníctvom analýzy prípadových štúdií a empirických údajov je v príspevku demonštrované, ako môže implementácia inovatívnych prístupov nielen riešiť trhové výzvy, ale aj zlepšiť vzťahy so zainteresovanými stranami a zvýšiť reputáciu spoločnosti. Nakoniec je cieľom článku preskúmať význam plánu hodnotenia environmentálnych, sociálnych a riadiacich aspektov (ESG) pri riešení konkurenčných výziev a zdôrazniť, ako môže takýto plán prispieť nielen k zníženiu vplyvov na životné prostredie, ale aj k vytvoreniu dlhodobej hodnoty prostredníctvom zodpovedného riadenia podniku.