Metáforas en la terminología económica española - Pavliková, Želmíra, 1979-
Sémantická analýza terminologických metafor v španielskom ekonomickom jazyku. Identifikácia a definovanie zdrojových domén v terminologických metaforách opisujúcich abstraktné pojmy v ekonómii. Dopĺňa existujúce koncepčné taxonómie v tejto oblasti a ukazuje, že metaforické pojmy sú obrazy ľudskej existencie a všetkého, čo s tým súvisí. Určenie, ktorá pojmová doména je najfrekventovanejšia pri tvorení metaforických termínov v ekonomickom jazyku. Ukazuje sa, že mapovanie mysle odráža viaceré sféry života, ľudské aktivity a všetko okolo nás. Výsledky ukazujú, že najväčší počet identifikovaných zdrojových domén je z prostredia vied ako fyzika alebo biológia.