Problémy súvisiace s klasickými štatistickými metódami pri posudzovaní finančného zdravia podniku - Feranecová, Adela, 1986-
Pri posudzovaní finančného zdravia podniku a zároveň predpovedaní finančných problémov podnikov sa využívajú rôzne finančné ukazovatele, ktoré môžeme použiť ako vstup pre expertný odhad alebo pre tvorbu rôznych modelov s využitím napríklad viacrozmerných štatistických metód. Klasické štatistické metódy boli dlhé roky používané k rozvoju jednorozmerných diskriminačných analýz. Tieto metódy využívali najrôznejšie klasifikačné procedúry k rozdeleniu spoločnosti na spoločnosti tzv. zlyhavajúce a prosperujúce, čiže na spoločnosti smerujúce a nesmerujúce k úpadku, a to s určitou mierou klasifikačnej chyby (tzn., že nezdravá spoločnosť bude chybne klasifikovaná ako spoločnosť zdravá a naopak).