Zavedenie koncepcie domnelého dodávateľa v prípade digitálnych platforiem a jej vplyv na príjmy DPH v EÚ27 - Rabatinová, Marcela, 1977-
Platformové hospodárstvo so sebou prinieslo nové obchodné modely v rámci digitálnej ekonomiky, ktoré konkurujú tradičným obchodným modelom a narúšajú hospodársku súťaž. Online platforma (elektronické trhovisko) pomáha spojiť dve alebo viaceré rozličné (ale vzájomne závislé) skupiny používateľov, kedy jedna zo strán (poskytovateľ) prostredníctvom platformy ponúka druhej strane (zákazníkovi) svoje služby za peňažnú protihodnotu. Platforma si väčšinou účtuje poplatok za pomoc pri transakcii (tzv. služba uľahčenia), či už voči zákazníkovi alebo dodávateľovi. Vzhľadom na veľký objem transakcií sú platformy platiteľmi dane z pridanej hodnoty, ale zdaneniu podlieha iba služba uľahčenia, ktorú poskytujú, nie hodnota celej transakcie pre konečného zákazníka.