Vybrané faktory ovplyvňujúce ceny nehnuteľností určených na bývanie v SR - Jančovičová Bognárová, Kristína, 1979-
Nehnuteľnosti sa vyznačujú vysokou životnosťou. Byty, domy, kancelárie a mnohé ďalšie typy nehnuteľností sa navzájom odlišujú napr. úžitkovou hodnotou, priestorovou alokáciou, využitými stavebnými materiálmi, lokalitou a mnohými inými vlastnosťami. Túto vlastnosť nazývame heterogénnosť, v dôsledku ktorej je často problematické oceňovanie nehnuteľností či kalkulácia nákladov s nimi spojených. V porovnaní s oceňovaním iných aktív, predstavuje oceňovanie nehnuteľnosti zdĺhavý proces.