Digitalizácia a jej vplyv na chudobu v krajinách EÚ - Labudová, Viera, 1958-
Digitalizácia je koncept, ktorý zahŕňa implementáciu digitálnych technológií a digitalizovaných údajov v celej ekonomike a spoločnosti. Digitalizácia sa stala v súčasnej spoločnosti všadeprítomnou a zahŕňa rôzne technologické pokroky a transformácie s významnými sociologickými a ekonomickými dôsledkami. Vzťah medzi chudobou a sociálnym vylúčením a mierou digitalizácie v krajinách Európskej únie. Overenie hypotézy, či vyššia úroveň digitalizácia prináša pozitívne trendy v znižovaní rizík chudoby a sociálneho vylúčenia obyvateľstva. Na vyhodnotenie úrovne digitalizácie krajín EÚ bol použitý index digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) a miera ohrozenia rizikom chudoby alebo sociálnym vylúčením (AROPE).