Digitalization, Automation and Sustainability of Occupations in the Printing Industry in Slovakia - Soľavová, Monika, 1974-
Pre polygrafický priemysel sú digitalizácia, automatizácia a udržateľnosť dôležitými témami, ktoré ovplyvňujú jeho budúcnosť. V kontexte nedostatku ľudských zdrojov, znižovania energie, zvýšených legislatívnych a spoločenských nárokov na ochranu životného prostredia sa tento príspevok snaží poskytnúť teoretický pohľad na digitalizáciu, automatizáciu a udržateľnosť povolaní v polygrafickom priemysle na Slovensku. Empirická štúdia analyzuje a prezentuje sekundárne údaje Inštitútu sociálnej politiky a Štatistického úradu SR; práca hľadá vzťahy a súvislosti s udržateľnosťou povolaní v polygrafickom priemysle na Slovensku. Polygrafický priemysel na Slovensku, ale aj v zahraničí zápasí s nedostatkom odbornej pracovnej sily. V určitých oblastiach, ako je napríklad konečná úprava, sa snaží tento nedostatok kompenzovať zavádzaním automatizovaných systémov. Firmy v polygrafickom priemysle na Slovensku zároveň s riešením nedostatku pracovnej sily reagujú na rýchlo sa meniace technologické trendy a zároveň reagujú na dynamické zmeny pracovného prostredia.