The Bank Capitalization and the Nonlinear Concentration-Stability Nexus in the Euro Area: The PSTR Approach - Novotná, Adriana
Táto štúdia skúma prítomnosť nelineárneho vzťahu medzi koncentráciou indikovanou podielom na trhu a bankovou stabilitou, reprezentovanou Z-skóre, vo vzťahu k rôznym úrovniam bankovej kapitalizácie, hodnotenej podľa ukazovateľa kapitálovej primeranosti v súlade s bazilejskými štandardmi, v krajín eurozóny od roku 2009 do roku 2019. Použitím panelového vyhladzovacieho prechodového regresného modelu nezisťujeme štatistickú významnosť koeficientov pri nízkej kapitalizácii bánk. Paradigma stability koncentrácie sa však potvrdí, keď kapitalizácia prekročí súčasné minimálne regulačné požiadavky.