Parental Bonus in Pension Systems: The Case of Slovakia - Jašurková, Tatiana
Starnutie populácie a nízka pôrodnosť sú spojené s problémom neudržateľnosti priebežných dôchodkových systémov. Keďže demografické predpovede sledujú nepriaznivý vývoj, úprava takýchto dôchodkových systémov je nevyhnutná. Táto práca pojednáva o zavedení prídavkov na deti do modelov dôchodkového systému a ich výhodách a nevýhodách. Model s detskými dôchodkovými dávkami závislými od priemernej mzdy je skúmaný z hľadiska účinkov faktora dieťa na individuálnu plodnosť a súkromné ​​úspory. Následne odhadujeme veľkosť detského faktora v súčasnom nastavení slovenského dôchodkového systému a niekoľko ďalších alternatív.