Pitfalls of Quantitative Easing Effect on the EMU Economic Growth: Searching for Turning Points - Šuliková, Veronika
Cieľom tejto štúdie je zaplniť medzeru vo výskume ohľadom efektu kvantitatívneho uvoľňovania vyjadreného prostredníctvom rastu menového agregátu M3 (tzn. širokých peňazí) na ekonomický rast v krajinách Hospodárskej a menovej únie (HMÚ). Zameriavame sa najmä na hľadanie optimálnej úrovne kvantitatívneho uvoľňovania v daných krajinách, ktorá umožnila najvyšší možný ekonomický rast v období rokov 2010 až 2019. Výsledky založené na systémovom odhade zovšeobecnenej metódy momentov (GMM) naznačujú vzťah krivky v tvare obráteného U medzi rastom širokých peňazí a rastom HDP na obyvateľa/rastom HDP s vrcholom paraboly na úrovni 6,24 – 8,08 %. Po prekročení tejto úrovne rastu širokých peňazí sa ich efekt na ekonomický rast javí ako negatívny, čo znamená, že nadmerné využívanie kvantitatívneho uvoľňovania brzdilo ekonomický rast HMÚ.