Úskalia sociálneho verejného obstarávania v podmienkach Slovenskej republiky - Kočiščáková, Nikola
Verejné obstarávanie je v podmienkach SR náročným procesom, ktorý má za cieľ zabezpečiť transparentnosť, efektívnosť a rovnosť prístupu vo verejných zákazkách. Sociálne verejné obstarávanie navyše prináša aspekt spoločenskej zodpovednosti, podporu sociálnych cieľov a zlepšenie pracovných podmienok. Napriek týmto pozitívnym ambíciám však existujú významné úskalia a výzvy, ktorým sociálne verejné obstarávanie čelí. Patria medzi ne najmä často nedostatočne vymedzené legislatívne požiadavky, nepostačujúca koordinácia medzi zainteresovanými stranami, nízka informovanosť a riziko obchádzania zákonných postupov. Tento článok skúma, aké prekážky a problémy komplikujú úspešnú implementáciu sociálneho hľadiska do verejného obstarávania a aké kroky by mohli prispieť k ich prekonaniu.