Application of Article 234 of Unclos on the Example of Canada and the Russian Federation - Harakaľová, Dorota, 1989-
Článok 234 Dohovoru Organizácie Spojených národov o morskom práve (UNCLOS) splnomocňuje pobrežné štáty, aby presadzovali nediskriminačné nariadenia v rámci svojich výhradných ekonomických zón (EEZ) na zmiernenie znečistenia mora v oblastiach pokrytých ľadom v extrémnych klimatických podmienkach. Toto ustanovenie jedinečne umožňuje štátom prijímať predpisy nad rámec všeobecne uznávaných medzinárodných pravidiel a noriem (GAIRAS) bez súhlasu akejkoľvek medzinárodnej organizácie. Článok objasňuje hlavné problémy spojené s aplikáciou tohto článku, ilustruje jeho genézu a uplatňovanie Ruskou federáciou a USA, doplnené o rôzne postoje, predovšetkým zo strany USA.